Armbrytningens historia

Armbrytning (eller armsport som sporten ofta benämns av aktiva) är en styrkegren inom idrotten som innebär att två personer tävlar i att trycka ner motståndarens hand/underarm mot ett bord som bådas armbågar vilar på. Sporten är relativt ung i Sverige, men har utövats under lång tid tillbaka (främst i USA). Sporten kom till Sverige i början på 1980-talet, tack vare en av svensk armsports eldsjälar, Holger Krekola. Han var den drivande kraften för sporten under många år och han arbetade hårt för att organisera armbrytningen och 1987 så startade Holger Svenska Armsportförbundet. Holger var engagerad som ordförande i förbundet i 13 år, ända fram till 2000, då han överlämnade stafettpinnen till andra eldsjälar inom sporten. Numera ingår Svenska Armsportförbundet i Riksidrottsförbundet och är sedan 2017 ett underförbund till Svenska Budo & Kampsportsförbundet.

Holger arrangerade också två stycken Världsmästerskap i Armbrytning. Det första ägde rum 1988 i Eskilstuna och andra gången 1994 i Södertälje.

Holger är inte längre aktiv eller involverad i Svenska Armsportförbundet, men anordnar fortfarande sin mest kända tävling, The Golden Arm Championship, varje år i februari i Eskilstuna. Tävlingen The Golden Arm Championship arrangerades för första gången 1990 och är idag den äldsta återkommande fristående tävlingen i hela Europa.

Under tidsperioden 1990 – 1994 så utgavs tidskriften Armsport Magazine i Sverige. Tidningen utkom 4:a gånger per år och var en renodlad tidning om just armbrytning. Ansvarig utgivare var Holger Krekola.

Den mest framgångsrika armbrytaren genom tiderna är John Brzenk från USA, som har mängder av titlar från de största och mest prestigefyllda tävlingarna i världen. En annan känd armbrytare är Devon Larratt som vann World Armwrestling League (WAL) 2016 i båda armarna och är en av världens främsta armbrytare efter John Brzenk.

Några av de mest kända kvinnliga svenska armbrytarna i världen är Heidi Andersson från Ensamheten, utanför Storuman, Sarah Bäckman och Fia Reisek. Heidi Andersson är niofaldig världsmästare och har även gett ut dokumentärfilmen Armbryterskan från Ensamheten. Fia Reisek (Heidis kusin) är också hon världsmästare och hon vann dessutom World Armwrestling League (WAL) 2016 i båda armarna. Sarah Bäckman har även hon varit världsmästare och var även under en säsong gladiator i tv-programmet Gladiatorerna (TV4).

En av de mest kända manliga svenska armbrytarna i världen på 90-talet var Andreas Rundström, som bl a vann den mest prestigefyllda internationella tävlingen på den tiden, Yukon Jack, som då ägde rum varje år i USA.
I nutid så är bl a Niklas Nannestad ett välkänt namn internationellt efter att han vann World Armwrestling League (WAL) 2016 i vänster arm.

Vill du veta mer om Armbrytningens historia? Då kan vi tipsa om en guldgruva till webbplats som du hittar här: www.thearmwrestlingarchives.com

Uppskattar du Armsport.se & det innehåll vi erbjuder gratis och annonsfritt?
Webbplatsen bygger på ideellt arbete, men kostar trots allt pengar att driva.

Besök därför gärna vår samarbetspartner Armsportbutiken.se för högkvalitativa tränings- & rehabprodukter!